
ChristenUnie stelt Nationale Naaldboomkapdag voor
De ChristenUnie Vallei en Veluwe roept op tot een Nationale Naaldboomkapdag. De fractie wil op die manier aandacht vragen voor de negatieve impact van naaldbomen op het watersysteem ten opzichte van inheemse loofbomen.
Naaldbomen verdampen meer, houden minder water vast en dragen daarmee onvoldoende bij aan een robuust watersysteem. In plaats daarvan wordt voorgesteld om naaldbomen te vervangen door loofbomen, grasachtige vegetatie of een combinatie hiervan. "Dit is natuurlijk een knipoog naar de manier waarop we omgaan met bosbeheer," aldus fractievoorzitter André Lokhorst. "Maar de onderliggende boodschap is serieus: we moeten nadenken over hoe we onze landschappen klimaatbestendiger kunnen maken."
Het natuurlijke bos op zandgronden is een eiken-berkenbos. Naaldbomen zijn vooral in de 19e eeuw massaal aangeplant op de Veluwe voor de houtproductie en om verstuiving van zand tegen te gaan. Naaldbossen komen van nature helemaal niet in grote aantallen voor in Nederland. Lokhorst: "Wat wij nu 'natuur' noemen, zijn in feite voor een groot deel houtakkers voor de productie van mijnhout en spoorbielzen van vroeger. Klimaat, biodiversiteit en waterkwaliteit van vandaag vragen echter om een ander soort bos."
Met een Nationale Naaldboomkapdag wil de ChristenUnie discussie versnellen over de toekomst van bos- en bomenbeheer in relatie tot de waterhuishouding en klimaatadaptatie in Nederland. Onderzoek toont overtuigend aan dat loofbossen en graslanden beter in staat zijn om water vast te houden en zo droogte en wateroverlast helpen verminderen.