
De vergeten ramp van 1825
Wanneer we spreken over grote watersnoden, denken we vaak aan de ramp van 1 februari 1953 in Zeeland. Maar voor de Veluwe moeten we terug naar de nacht van 4 op 5 februari 1825. Met het project '1825, de vergeten ramp' brengt het Noord-Veluws Archief dit bijna vergeten hoofdstuk uit onze geschiedenis opnieuw tot leven.
Precies tweehonderd jaar geleden werd de Noordwest-Veluwe getroffen door een stormvloed. Een combinatie van een noordwesterstorm en springtij veroorzaakte dijkdoorbraken langs de Zuiderzee, de IJssel en het Zwarte Water. Dorpen overstroomden, mensen verloren hun huizen en vee, en bijna dertig inwoners van de Noordwest-Veluwe kwamen om het leven. Tussen Nunspeet en Ermelo bleef de schade beperkt, maar in Harderwijk kon men met een schuit door de straten varen. De gemeenten Elburg, Oldebroek en de voormalige gemeente Doornspijk werden zwaar getroffen. Ook in Overijssel, Friesland en Groningen was de schade groot.
Dit voorjaar duikt het Noord-Veluws Archief, in samenwerking met diverse erfgoed- en cultuurpartners en met financiële steun van het waterschap Vallei en Veluwe, in deze verborgen geschiedenis. Het project '1825, de vergeten ramp' laat zien dat de sporen van de ramp nog steeds zichtbaar zijn in het landschap en in de archieven.
Tijdens lezingen en andere publieksactiviteiten worden de verhalen van de slachtoffers opnieuw verteld. In april komt er een fietsroute door het getroffen gebied en in oktober een theatervoorstelling in Elburg. De rondreizende expositie '1825, de vergeten ramp' schetst aan de hand van kaarten, historische brieven en verslagen een beeld van het dagelijks leven tijdens en na de overstroming.
De gratis tentoonstelling is t/m 2 maart te zien in het Stadsmuseum te Harderwijk. Daarna is de expositie van 15 maart t/m 13 april te zien in het Noord-Veluws Museum. Als je meer wilt weten over waterveiligheid, neem dan eens een kijkje op de website van de waterschappen.