Waterschaps- en Statenmiddag
Op 21 juni was onze fractie gastheer voor de Statenleden en AB-leden van de ChristenUnie. Ook Tweede Kamerlid Pieter Grinwis was aanwezig.
In de Veluwezaal van het waterschapskantoor gingen de verzamelde politici met elkaar in gesprek aan de hand van enkele voorbereidde pitches.
De fractie van Waterschap Noorderzijlvest bekritiseerde dat vaak met een beschuldigende vinger naar agrariërs wordt gewezen als het gaat om waterkwaliteit. Specifiek ging het over het gebruik van glyfosaat. De fractie betoogde aan de hand van enkele rapporten en verslagen van (semi)overheidsinstellingen dat de invloed van de gebouwde omgeving op de waterkwaliteit veel groter en nadeliger is dan van de landbouw. Die stelling bleef niet onbestreden. Overeenstemming was er over het gevoel van miskenning bij de landbouw en de onmacht en onduidelijkheid die statenleden en AB-leden ervaren over wie er nu precies welke verantwoordelijkheid draagt.
Heemraad Carlo van Dijk voerde een pleidooi om de randvoorwaarde van 'water en bodem sturend voor de ruimtelijke ordening' beter te borgen in regelgeving. De fracties van de waterschappen Drents Overijsselse Delta en Vallei en Veluwe spraken met Pieter Grinwis af nader te onderzoeken welke mogelijkheden daarvoor zijn.
Tot slot bezochten de deelnemers tot slot de naoorlogse wijk Kerschoten en de begin deze eeuw aangelegde wijk Zuidbroek. Commissielid Kees de Heer legde uit hoe je op verschillende manieren naar de leefomgeving kunt kijken. De optelsom van verticale en horizontale samenhang, seizoens-samenhang en historische samenhang is meestal een goede indicator van hoe mensen de ruimtelijke kwaliteit ervaren. In Kerschoten kregen de deelnemers een toelichting op het warmtenet, waarvoor warmte uit afvalwater wordt gebruikt. Ook werden De Grift en het Apeldoorns Kanaal aangedaan. In nieuwbouwwijk Zuidbroek waren enkele voorbeelden te zien van de gevolgen als er onvoldoende rekening gehouden wordt met 'water en bodem sturend'.