Meer belasting betalen

AD.jpeg
CU-ImpactLogo-in-vierkant-RGB.jpg
Door ChristenUnie op 16 december 2022 om 17:07

Meer belasting betalen

Maar in waterschap Vallei & Veluwe toch nog steeds relatief weinig

Alle kosten die het waterschap Vallei & Veluwe maakt, worden betaalt door inwoners, ondernemers, agrariërs en natuurbeheerders in de regio. Het waterschap krijgt geen bijdrage van het Rijk, zoals provincies en gemeenten. Het komende jaar stijgt de belasting behoorlijk. Hoe zit dat?

Voor de taken van het waterschap (voldoende water, waterkwaliteit en waterveiligheid) heft het waterschap Vallei & Veluwe belasting. Dat doen alle waterschappen. In 2023 stijgt die belasting met met maximaalt 10 procent. Dat lijkt best veel.

De stijging is deels het gevolg van stijgende prijzen. Ook waterschap Vallei & Veluwe heeft daarmee te maken. Het effect van de hogere energiekosten is gelukkig beperkt, omdat het waterschap zelf veel energie opwekt. 

De belasting gaat ook omhoog omdat het waterschap een hoge ambitie heeft. In de afgelopen vijf jaar hadden we de drie droogste jaren sinds 1901. Maar in 2020 waren er juist overstromingen in Limburg en brak er bij Hattem een dijk door. We hebben dus aan onze omgeving kunnen zien hóe afhankelijk we zijn van water.

De komende jaren zullen we dan ook fors moeten investeren om water beter te kunnen vasthouden voor perioden van droogte én beter te kunnen omgaan met perioden waarin er juist heel veel water is. Dat kost geld.

Nog even over die 10 procent belastingverhoging. Alle politieke partijen zijn het eens met de verhoging van de belasting voor 2023. Ook de ChristenUnie. Die 10 procent is de maximale verhoging. Voor de meeste mensen valt de verhoging lager uit. Dat hangt af van of je in een huurhuis of een koopwoning woont en of je alleen woont of samen met gezinsleden.

Ondanks de stijging, berekende het Algemeen Dagblad dat de belasting in waterschap Vallei & Veluwe voor alle inwoners het laagste blijft van alle waterschappen in Oost-Nederland.

Omgerekend in euro's is de maximale verhoging ongeveer 2 euro's per maand. Dat is dus nog te overzien. Het is de prijs van 5 keer 10 minuten douchen of 3 keer in bad. Belasting betalen wordt natuurlijk nooit leuk, maar korter en minder douchen is sowieso een goed idee!

Labels: