Medicijnresten in het water?

Medicijnen
Carlo
Door Carlo van Dijk op 5 december 2022 om 08:00

Medicijnresten in het water?

Voorkomen is beter...

Elk jaar komt er bijna 200.000 kilo (!) aan medicijnen in het oppervlaktewater terecht. Dat gaat heel ongemerkt. De medicijnen die we gebruiken worden door ons lichaam deels opgenomen, maar een deel komt via onze 'poep en plas' in het toilet terecht. Sommige medicijnen die worden ingesmeerd, verlaten via het doucheputje ons huis. 

Al die kleine beetjes vormen samen dus een enorme hoeveelheid van bijna 200.000 kilo aan medicijnresten. Via toilet, doucheputje en riool komen die afvalstromen bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI's) terecht. Daar worden echter niet alle medicijnresten gefiltert. Een deel komt zodoende in het oppervlaktewater terecht. 

Wat goed is voor de mensen die de medicijnen nodig hebben, is niet goed voor de natuur. Vissen en diertjes die in het water leven kunnen schade oplopen door de medicijnresten. Bovendien vermindert de efficiëntie van medicijnen als deze in ons water terecht komen, bijvoorbeeld omdat de resistentie tegen antibiotica toeneemt.

De ChristenUnie was er daarom al voorstander van om via innovatieve methodes meer medicijnresten uit het water te halen. Eind oktober 2022 heeft de Europese Unie besloten dat de farmaceutische industrie, die de medicijnen maakt, de extra kosten hiervan zal moeten gaan betalen.  

Beter nog is om te voorkomen dat er medicijnresten in het riool terecht komen. Wat kunt u daar zelf aan doen?

  • Bespreek met de huisarts of specialist welk medicijn effectief is én het meest milieuvriendelijk
  • Lever medicijnen die over zijn weer in bij de apotheek en spoel ze níet door het toilet en gooi ze ook níet in de vuilnisbak
  • Smeer medicinale zalf op ná het douchen, zodat deze niet of minder wordt afgespoeld

Labels: , , ,