Noord-Veluwe goed vertegenwoordigd bij NK Tegelwippen

Stoeptegels naar groen.jpg
Carlo
Door Carlo van Dijk op 12 november 2022 om 13:51

Noord-Veluwe goed vertegenwoordigd bij NK Tegelwippen

Bijna 35 voetbalvelden minder tegels in Nederland

Afgelopen zomer en najaar haalden inwoners en gemeenten bijna 3 miljoen tegels uit hun tuin en de openbare ruimte. Maar liefst 135 gemeenten deden dit jaar mee aan het NK Tegelwippen.

Doel van het NK Tegelwippen is om woonbuurten beter klimaatbestendig te maken. Door tegels en andere verharding te verwijderen, kan water beter en sneller de grond in trekken. Dat verminderd de druk op het rioolstelsel en is bovendien goed voor de tuin. Daarnaast zorgt meer groen in de buurt voor enige verkoeling op dagen met tropische temperaturen.

In de regio Vallei & Veluwe deden 12 gemeenten mee aan het kampioenschap. Vooral de Noord-Veluwe was goed vertegenwoordigd met de gemeenten Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Ook Apeldoorn, Barneveld, Veenendaal en Voorst deden mee.

Hattem eindige in de categorie 'gemeenten tot 50.000 inwoners' op een respectabele 13e plek (van 80 gemeenten) met 4912 gewipte tegels en Veenendaal werd 14e van de 34 gemeenten in de categorie 50-100.000 inwoners. Daar werden 7680 gewipte tegels geteld.

Door de nieuwbouw van woningen en aanleg van bedrijventerreinen neemt de verharding in Nederland overigens nog steeds toe. De ChristenUnie is daarom een groot voorstander van meer klimaatbestendig bouwen, waarbij rekening wordt gehouden met wateropvang en infiltratie of opslag op eigen terrein of in de buurt. Het NK Tegelwippen laat zien dat meer klimaatbestendige buurten niet alleen een taak van de overheid zijn, maar dat iedereen zijn steentje kan bijdragen.

Wil je meer weten over het NK Tegelwippen, kijk dan eens op deze website of bekijk onderstaand filmpje over de winnaars van 2022.

Labels: , , ,