Te veel én te weinig water

Putten.jpg
CU-ImpactLogo-in-vierkant-RGB.jpg
Door ChristenUnie op 27 februari 2023 om 11:26

Te veel én te weinig water

Eind februari 2023 bracht ChristenUnie-vertegenwoordigers van provincie, gemeente en waterschap een werkbezoek aan Putten. Dit brede werkbezoek stond in het teken van water, waarvan in Putten soms teveel is, maar tegenwoordig vaak te weinig.

Veel water

Tot zo’n 10 jaar geleden gebeurde het regelmatig: bij veel regen stonden delen van Putten onder water. Veel regenwater stroomde naar de lagere delen in het dorp en dat zorgde voor wateroverlast. De ChristenUnie in Putten heeft initiatief genomen om samen met inwoners de knelpunten in beeld te brengen. Sindsdien heeft de gemeente Putten al 27 hectare openbare ruimte afgekoppeld. Het regenwater zakt nu gewoon in de grond weg. Zo kan dit water als ‘reserve’ in droge tijden weer gebruikt worden. 

Er is een bezoek gebracht aan de wijken Rimpeler en Bijsteren, waar wadi’s mooie groene parken vormen met ruimte voor spelen. Een nieuw probleem vormen de volledig betegelde tuinen, waardoor regenwater niet in de grond kan verdwijnen. In 2022 is al een mooie start, aangezien er bijna 2500 tegels zijn verwijderd tijdens het NK tegelwippen.

Weinig water

Er zijn al langer zorgen over de lage grondwaterstand in het gebied rond landgoederen Groevenbeek en Volenbeek. Een aantal bezorgde bewoners heeft aan de bel getrokken omdat oude eiken massaal afsterven en er te weinig gras van het land komt. 

Daarop is een droogte-alliantie gevormd, waarin deskundigen, stichtingen, Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Putten en Ermelo mogelijke maatregelen onderzoeken om de droogte te verminderen. 

Door bewoner Jan van de Kraats is uitleg gegeven over de problemen. Hij heeft een peilbuis in zijn weiland, waarmee al sinds de aanleg van Zuidelijk Flevoland (jaren ‘60) de grondwaterstand wordt gemeten. Tegenwoordig staat de grondwaterstand één meter onder de gewenste hoogte. Droge zomers en steeds grotere grondwateronttrekkingen helpen niet mee. 

Ook vanuit de Bekenstichting werd benadrukt dat er iets moet gebeuren om de sprengenbeken te kunnen behouden. Nu worden ze slecht onderhouden en soms dichtgeschoven. 

Samenwerking is cruciaal

Carlo van Dijk (lijsttrekker waterschapsverkiezingen) benadrukte het belang van samenwerking om verdroging tegen te gaan. Probleem is dat er nog geen overzicht is van hoeveel water er wordt onttrokken. 

Door Judith Westerink (provinciale fractie) is benadrukt dat we moeten werken aan een goede waterkwaliteit. Gemeente, provincie en waterschap willen zich samen gaan inzetten voor voldoende en goed water. 

Labels: , ,